Tänk på vad som är gott

När man lagar mat i veckan handlar det först och främst om att tänka på vad som faktiskt är gott och vad familjen faktiskt gillar att äta. Ingen blir glad av att gå från maten med en tom magen, det brukar oftast sluta med att man i efterhand går och småäter en massa onyttigheter i efterhand istället.

Gott och prisvärt

När man ska laga måste man tänka på vad som är gott. Generellt brukar svenskar tycka om kött, men eftersom kött ofta är väldigt dyrt och något många klassar som helgmat kan det vara bra att tänka om. I många fall kan man byta ut köttet mot andra enkelt tillagade rätter, exempelvis vegetariskt e2-2-1ller korv. Ett annat alternativ är också färsen, vilken många svenskar ofta underskattar då köttfärsen kan användas till oändligt mycket. Köttfärs kan exempelvis göras till köttbullar med olika smaker, inte bara den svenska. Ett populärt alternativ till den svenska köttbullen är framför allt köfteköttbullen som kommer från Asien. I princip tillagas den på samma sätt men den har betydligt mer kryddighet i sig. Därför är allt man behöver göra att köpa hem kryddorna.

Vegetariska alternativ

Ett annat alternativ är som tidigare nämnts vegetarisk. Istället för hamburgaren man gör av köttfärs kan man byta ut den mot en halloumiburgare. Halloumiosten har framförallt blivit populär att grilla på sommaren, men vad många inte vet är att den också är väldigt god att steka. Osten finns i dagsläget att köpa i nästan alla svenska varuhus.

Om man vill vara lite mer exotisk och ta sig an asiatisk mat finns fantastiskt goda vegetariska rätter som nudlar och den koreanska bibimbapp, vilken alternativt kan göras av köttfärs. Allt man behöver för dessa är att köpa hem grönsaker och följa recepten. När man gör vegetariska wooknudlar behövs det knappt några recept. I stort sätt är det bara att steka upp grönsakerna och nudlarna. Att rekommendera är den kinesiska grönsaken vid namn pak choi.